save-ghazzah

Hampir 1500 saudara kita syahid meninggal dunia, one third (satu pertiga) wanita dan kanak-kanak. Lebih 5000 cedera. Total destruction; rumah, hospital, sekolah..semua hancur.

Adakah semangat, generosity  dan concern kita seiring dengan bomb dan peluru Israel laknatuLlah? Adakah setelah Israel slow down dengan serangan, kita pun slow down dengan concern dan mujahadah kita? Adakah kita pemurah hanya bila peluru dan bomb mereka meletup? Adakah kita rasa ukhuwwah dengan Ghazzah hanya bila ia dizalimi? Adakah kita boikot dan refrain ourselves from makanan kegemaran; McD, KFC etc, hanya bila ramai orang berbicara tentang kezaliman Israel?

Jangan begitu!!.

“Siapa yang tidur dan tidak mengambil berat hal ehwal orang Islam yang lain, maka bukanlah dia dari kalangan mereka” maksud hadith Nabi s.a.w.

Kita teruskan solidariti kita bersama saudara kita di Ghazzah sana. Teruskan ambil tahu. Teruskan menyumbang sedikit daripada kekayaan kita untuk anak-anak yatim dan janda yang hilang tempat pergantungan di sana. Teruskan boikot Israel. Teruskan mujahadah kita untuk kembalikan Islam pada tempat yang selayaknya, bermula dengan ubah diri menjadi yang lebih baik. Teruskan…

Saudara-saudara kita yang syahid meninggal dunia di sana akan tanya di akhirat nanti, “What did you guys do while we we’re attacked and killed”? Nah! Nak jawab apa?

Advertisements

3 Responses so far »

 1. 1

  lonsaa said,

  Excerpt from http://abuumair1.wordpress.com/2008/11/21/bolehkah-sebut-si-polan-mati-syahid/

  Tidak boleh menyifatkan seseorang individu yang mati sebagai al-syahid, atau mengatakan bahawa dia ‘mati syahid’ secara yakin dan pasti. Kerana menentukan seseorang yang mati bahawa dia syahid atau tidak hanya dapat dipastikan melalui wahyu dan perkhabaran pembawa wahyu, iaitu Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam.

  Imam Bukhari membuat tajuk dalam kitab Sahihnya: ‘Bab: Tidak Boleh Dikatakan Bahawa Si Polan Syahid’. Pembikinan tajuk ini menunjukkan larangan menentukan seseorang simati sebagai syahid.

  Walaubagaimanapun, kita boleh menyifatkan syahid dengan ungkapan yang umum. Contohnya, “Sesiapa yang mati pada jalan Allah maka dia adalah syahid”.

  Umar al-Khattab pernah berucap: “Kamu bercakap-cakap di dalam peperangan kamu: ‘Si Polan syahid, si polan mati dalam keadaan syahid’. Barangkali dia dipijak oleh tunggangannya. Ketahuilah, jangan kamu bercakap demikian. Tetapi katakan: Sesiapa yang mati pada jalan Allah, atau dibunuh, maka dia mati syahid”. Kata Ibn Hajar: Hadis Hasan. (Fathul Bari 6/90).

  Wallahu A’lam.

 2. 3

  lonsaa said,

  np..best aa blog kao..menarik..byk benda


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: