Tarbiyatul Awlad by Abdullah Nasih ‘Ulwan

Alhamdulillah dah habis Tarbiyatul Awlad jilid 1. Moga ALLAH merahmati penulis buku tersebut.

Sepanjang usaha nak menghabiskan buku tu, banyak refleksi, pengajaran, enlightment yang dapat. Among them which I can quote quickly are;

  • Begitu besar tanggungjawab para pendidik; ibu bapa mahupun guru. Adapun ibu bapa, mereka perlu bersedia dengan ilmu tarbiyah seperti yang digariskan oleh Islam long before they getting married. Tak boleh bila dah berkahwin baru nak bersedia. Tarbiyah anak itu bermula sejak pemilihan isteri lagi. Pilihlah isteri yang diyakini dapat terbiyah anak-anak generasi akan datang. Jangan pilih mereka yang cantik, berharta dan baik keturunan tapi buruk akhlaqnya/agamanya, nescaya kau tak akan aman.
  • Betapa adab-adab yang ‘kecil’ itu membentuk peribadi-peribadi yang ‘besar’. Apabila anak-anak telah terbiasa dengan adab mendoakan orang yang bersin, terbiasa dengan adab meminta izin, terbiasa dengan adab memberi salam dan sebagainya, maka nilai-nilai lain akan mudah ditanam dalam diri mereka. Nilai-nilai seperti prihatin, kasih sayang, peramah, berani, tegas dan lain-lain akan menghiasi perbiadi anak-anak. Begitulah para sahabat r.a. ditarbiyah oleh Nabi s.a.w.
  • Kenapa tarbiyah anak-anak ini penting? Kerana kita nak lahirkan anak-anak yg berperibadi ‘besar’; teguh imannya, betul ibadahnya, mantap akhlaqnya, kuat tubuh badannya, luas pengetahuannya, tersusun gerak kerjanya, pandai menjaga waktu, pandai berdikari, mampu melawan nafsu dan bermanfaat kepada orang lain. Apakah mungkin anak-anak akan mempunyai peribadi ‘besar’ by themselves? NO! They need someone to help them. They need us. Ingatlah bahawa kita perlukan peribadi-peribadi ‘besar’ ini untuk tegakkan kembali syariat ALLAH di atas muka bumi ini. Ketahuilah!! Hali ini bukan perkara kecil yang patut diremeh temehkan.

Aku berdoa supaya ALLAH bagi aku kekuatan untuk faham apa yang dipelajari seterusnya meng’amalkannya kemudian istiqamah dengannya. Allahumma ameen…

Advertisements

4 Responses so far »

  1. 1

    ibnu ibrahim said,

    salam.. nta ada buku tu dlm bentk soft copy tak

  2. 3

    ahnaf said,

    akhi..
    dah start haa baca buku…hehe
    bagus2..preparation yg mantop!!

  3. 4

    aida azlina said,

    boleh saya tahu kat mana nak cari buku Tarbiyatul Awlad ni


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: