Archive for ibadah

يومك في رمضان

Notes taken out from Dr Raghib Sarjani talk on “يومك في رمضان”

Advertisements

Leave a comment »

Ramadhan Kareem

Comments (1) »

Tadabbur ‘Alam (assignment usrah : surah الغاشية)

Aku ta’jub dengan ‘alam ciptaanNYA ini. Bagaimana bumi yang berputar dalam keadaan tilted sedikit ini menyebabkan terjadinya 4 musim. Lain tempat lain tahap kepanasan atau kesejukannya. Waktu terbit dan terbenam matahari (waktu solat) berbeza walaupun berada pada jalur longitude yang sama.

Iklimnya pelbagai. Hasil tanaman; buah-buahan, sayur-sayuran ikut iklim yang pelbagai tadi. Binatang pun ikut iklim tadi.

Laut yang terbentang luas.  Kedalamannya dan rahsia yang ia kandung masih belum habis diterokai  kita.

Cuaca yang tiada siapa punya kuasa ke atasnya melainkan DIA.

Semua ini berlaku atas bumi yang kerdil ini. CiptaanNYA di atas sana lebih gah lagi, ada yang teknologi tak mampu untuk jangkau dan kita tak mampu untuk comprehend.


Dan aku tentu lebih kerdil daripada itu.  الله أكبر ولله الحمد

اللهمّ إنّا نسئلك إيمانا كاملا, وقلبا خاشعا, وعلما نافعا, ونسئلك تمام الغنى عن الناس وهب لنا حقيقة الإيمان بك حتى لا نخاف ولا نرجو غيرك و لانعبد شيءًا سواك

أَفَلَا يَنظُرُونَ إِلَى الْإِبِلِ كَيْفَ خُلِقَتْ {17}

وَإِلَى السَّمَاء كَيْفَ رُفِعَتْ {18}

وَإِلَى الْجِبَالِ كَيْفَ نُصِبَتْ {19}

وَإِلَى الْأَرْضِ كَيْفَ سُطِحَتْ {20}

Leave a comment »

BM..Bait Muslim…

 11.12.2008 ! Genap 4 tahun Umm Wafa & Abu Wafa’ melayari hidup bersama. Tentunya terlalu banyak perkara utk dikongsikan tika mana satu persatu ukhti dan akh bertanya..

  • ‘bg lah tips sikit..esok nak akad nie.huhu’
  • ‘camne nie..sgt cuak…’
  • ‘alamak..takde perasaan la..normal ke…apa pesanan?’

Musim walimah tiba lagi dan perkongsian ini diharap memberi manfaat pada yang membaca.. [Read more]

Leave a comment »

Sumbangan Terbesar

Dikatakan 2 pekerjaan yang paling mulia ialah guru dan doktor. Mengapa? Because they deal with humans directly. Seorang guru akan melayan karenah anak muridnya 5 hari dalam seminggu, ada juga yang setiap hari mengajar tanpa cuti. Seorang doktor, akan berjumpa dengan pesakit setiap hari dalam seminggu.  Melainkan kalau buka klinik sendiri, boleh pilih bila nak kerja ikut suka hati. =)

Bangun pagi>sarapan>bersiap untuk ke kerja>berjumpa dengan pesakit>balik rumah>makan malam>tidur. Begitulah gambaran kehidupan seorang doktor secara ringkas. Kalau cikgu, akan bertemu dengan pelajarnya. Kalau karier lain, mungkin tak ada kesempatan langsung berjumpa dengan manusia, maybe they just deal with machines. Hmm, lagi parah.

Tapi adakah ‘deal’ dengan manusia sebagai doktor dan guru itu sudah cukup? Adakah mengubati pesakit dan mengajar sedikit ilmu itu sumbangan terbesar? Bagaimana mereka yang dari profession lain nak menyumbang? Adakah ‘kami’ tidak boleh menyumbang?

Kita hari ini ramai yang lalai dan tidak tahu tujuan hidup. What’s the reason behind the creation of us, humans? Tak kan setakat berjaya dalam karier memasing, bina keluarga and live happily ever after? Tak kan terlalu simple macam tu…

Menjawab persoalan ini, Allah gariskan dalam Quran 2 tanggungjaab asasi kita.

  1. Hamba (51:56)
  2. Khalifah (2:30)

Briefly…

Sebagai hamba, kita kena kenal ALLAH dan tahu cara mengabdikan diri padaNya melalui sunnah RasulNya Muhammad s.a.w. Tidak ada cara lain melainkan untuk mengimani kerasulan Baginda s.a.w. dan mencari serta belajar sunnah yang ditinggalkan Baginda s.a.w.

Kerja khalifah pula bukan sekadar memakmurkan muka bumi ini, tapi lebih daripada itu, iaitu memakmurkan hati-hati manusia. Kita bertanggungjawab untuk memperkenalkan ALLAH kepada sekalian manusia. Memaklumkan mereka tentang adanya syurga dan neraka, adanya malaikat dan syaitan dan adanya Hari Pembalasan. Seterusnya juga mengajar manusia tentang sunah yang Baginda s.a.w. telah wariskan.

Inilah matlamat penciptaan manusia…matlamat penciptaan kita. Maka, adakah sesuatu sumbangan yang lagi besar dari menyedarkan manusia akan mengapa mereka dijadikan?

Jadilah apa yang kita minat; doktor, guru, petroleum engineer.. Tapi ingatlah tanggugjawab ini. Berilah sumbangan kepada orang lain. Berilah Sumbangan yang Terbesar.

Leave a comment »

Di Mana Hebatnya Lelaki?

 


Ramai lelaki bujang apabila merancang untuk berumahtangga sering memikirkan pulangan yang bakal ia perolehi. Bukan hanya kepuasan seksual yang halal, bahkan juga kebahagiaan yang akan diberikan oleh isterinya kelak dalam rumahtangga. Pastinya ia inginkan seorang wanita yang sempurna, mampu berkhidmat kepadanya dengan baik, mengurus rumah dengan teratur atau juga mampu memasak masakan kegemarannya.

Lelaki yang berfikiran begitu kurang hebat sebenarnya… http://saripadul.com/2008/12/hebat-lelaki-pada-memberi.html

Leave a comment »

10 Days of Zulhijjah

I wonder why I haven’t heard of the fadhilaat of the first 10 days of Zulhijjah back home. Terkesima juga bila tahu pasal kelebihan 10 hari ini..after 21 years baru terdengar, pelik-pelik. Or maybe I was ignorant back then..astaghfiruLlah. Anyway, these days are better than the days in Ramadhan, how could we miss such important, big and very beneficial days.  

Share this with the others. May ALLAH count this as a good deed and add it to our mizaan. Wallahu a’lam.

Comments (1) »